Presenter till barn Lärorikt,Något roligt att göra Ett terrarium för köttätande växter – roligt för barn

Ett terrarium för köttätande växter – roligt för barn

köttätande växter

När man är liten är det mycket man ska lära sig, och många funderingar över hur saker och ting hänger ihop. Lagom till skolåldern är barn ofta sprängfyllda av lust att lära – allt ifrån basic saker som att läsa, skriva och räkna till mer avancerade kunskaper om till exempel stjärnorna och havet. Inte minst djur, och hur de lever i samspel med naturen, brukar ofta fascinera barn. Just därför är det ett smart drag att investera i en present som inte bara fungerar som ett varaktigt lekmaterial, utan också stimulerar barnet till att fortsätta vara nyfiket och vilja lära sig.

Livet på jorden ligger i toppen på listan över saker som triggar barns nyfikenhet, och att denna present är relaterad till det är ingen överdrift. Detta lilla terrarium består av ett 22 x 10 cm stort växthus, där några till synes ofarliga små frön ska planteras in. Efter cirka 3 till 6 veckor börjar fröna att gro, och det är då som den fascinerande förvandlingsprocessen tar vid. Fröna växer nämligen snart upp till köttätande växter, med blad som är täckta av små hår. När en insekt landar på ett blad slår den hänsynslösa blomman helt sonika ihop sina gröna käftar, och fångar in djuret där. De ludna bladen utsöndrar därefter speciella enzymer, vilket löser upp insekten i en slags matsmältningsprocess. Detta ”tuggande” kan ta upp till tio dagar, och när insekten väl är förintad öppnar blomman sina hungriga käftar på nytt.

Denna naturliga process är förstås som en riktigt spännande underhållningsshow för ett nyfiket barn, där han eller hon dessutom får sitta på första parkett i hemmets trygga vrå. Presenten fyller med andra ord en viktig pedagogisk funktion – räkna med att barnet kommer att vilja lära sig allt om hur växter, djur och natur beror av varandra! Det är också en härlig känsla att som liten vara med och bidra till att ett spektakel som detta växer fram; eventuella behov av ”kan själv” blir garanterat tillfredsställda här! Barnet får leka Gud och titta på häftiga naturfenomen, och föräldrarna slipper skräniga dataspel och små plastiga leksaker som snabbt glöms bort. Bättre och mer stimulerande present får du helt enkelt leta efter.

Köttätande växter kostar 179 kr och kan köpas på CoolStuff.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post