Presenter till barn Något enkelt Låt barnet bestämma vad det vill ha som present!

Låt barnet bestämma vad det vill ha som present!

Rent spontant känns kanske tanken på att ge ett presentkort till ett barn ganska avlägsen – är det inte sådant man ger till vuxna, eller kanske tonåringar på sin höjd? Till barn ska man väl köpa leksaker eller kläder? Jo visst, färdiga presenter i all ära, men det går inte att komma ifrån att risken finns att barnet inte blir nöjd med sin present. Leksaken kanske är spännande i max någon timme, och den där fina tröjan ”killar och sticks”. Till barn som är något äldre, från 4-5 och uppåt, kan faktiskt ett presentkort vara en riktigt bra idé. Du slipper våndas i affären över vilken leksak det är som gäller för tillfället, och om du ska ta den mindre klädstorleken som passar nu eller den större så att barnet har något att växa i. Det enda du behöver göra är att gå till en väl vald barnvänlig butik och införskaffa ett presentkort – och din gåva är kirrad och klar.

Se till att välja en affär som har ett brett sortiment av artiklar som kan tänkas falla barn i smaken. Det behöver inte bara vara leksaker, utan kan också handla om kläder och roliga inredningsattiraljer som tält, kuddar, hängmattor och annat som passar bra i ett barnrum. Är du osäker på vad barnet har för smak, tveka inte att fråga föräldrarna eller butikspersonalen. Du kan förstås också välja att verkligen uppfylla barnets innersta dröm genom att köpa presentkortet i en godisaffär – men i så fall är det verkligen att rekommendera att du frågar föräldrarna om lov först!

Fördelarna med att ge presentkort till ett barn är många. Inte nog med att du gör uppgiften enkel för dig själv, och skaffar en garanti för att barnet ska bli nöjd med sin present. Du lär också mottagaren i fråga att få en känsla för pengars värde – hur mycket räcker egentligen ett presentkort på 400 kronor till? Räcker det till ett helt Barbiehus eller kanske bara till ett par Barbieshorts? För att verkligen få ut något pedagogiskt av det, se till att fråga barnet innan vad han eller hon tror att pengarna kommer att räcka till. Gå sedan igenom tillsammans efteråt om det stämde eller inte. På så vis kan ni sedan fundera till vad två presentkort hade räckt till, eller vad man hade fått för ett halvt. Det hela blir till en liten mattelektion i rolig förklädnad!

Du lär med din present också barnet att tänka självständigt, och att ta ansvar för sina handlingar. Han eller hon kommer garanterat att känna sig stor där i affären, med ett kort som kan köpa nästan vad som helst. Och det som får följa med hem är ett val barnet själv har gjort – ett val det får stå fast vid, utan att ångra sig och vilja byta dagen därpå. Sannolikheten att han eller hon skulle vilja göra just det är dock ganska liten. Troligare är det att de nya ägodelarna kommer att värdesättas högre än någon annan pryl – för att inte tala om minnet som blir kvar av just din häftiga present!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *